Design Interior 03: Linii coloristice & Contraste

By on 10-27-2008 in TUTORIALE: CURSURI DE DESIGN INTERIOR

Combinatie coloristica

Combinatie coloristica

Cel mai important element care va da coerenta unui ambient decorat de voi va fi legatura coloristica dintre elemente.

Astfel, cand privim o amenajare primul lucru pe care il observam este ambianta creata de paleta de culori folosita. Se foloseste expresia de “linie coloristica” pentru ca aceste culori folosite in amenajare trebuie alese astfel incat sa aiba legatura intre ele, sa creeze contraste placute si sa puna in valoare spatiul si elementele de décor. Ce legatura trebuie sa existe intre culorile alese? Cum alegem ce gama va fi folosita? Setul de culori va fi ales astfel incat sa se creeze un contrast placut.

Atunci cand faci o asemenea gama coloristica nu trebuie sa te gandesti numai la combinatia dintre mai multe culori ci si la cantitatea in care acestea vor fi folosite. De exemplu: artistii spun adesea despre un tablou ca are nevoie de 5% rosu. Adica, cu un mic accent de rosu, compozitia prinde viata. Dar daca intr-o incapere ajungi sa zugravesti totul in rosu, camera devine presanta si stresanta.

Cate culori vei combina pentru o linie coloristica? Pentru inceput este bine sa te rezumi la doua, maximum trei. Cu cat adaugi mai multe culori, cu atat riscul de a crea o combinatie kitsch este mai mare.

Tipuri de contraste:

Vom prezenta aici doar 3 tipuri de contraste:

  1. contrast de complementare
  2. contrast inchis / deschis
  3. contrast de calitate (sau asa zisele amenajari “ton in ton”)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 5 = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>