Design interior 05: Sa facem planul

By on 11-24-2008 in TUTORIALE: CURSURI DE DESIGN INTERIOR

Primul lucru pentru amenajarea unei locuinte este acela de a face un plan al amenajarii. Ia o ruleta, nu e mare lucru: pana la urma aproape toate camerele sunt dreptunghiulare, au o usa si o fereastra. Poti desena cu mana libera si sa incerci sa pastrezi proportiile sau poti sa te pregatesti cu o rigla sau cu hartie de matematica. Ideal ar fi sa lucrezi la o scara anume, de exemplu 1:50 sau 1:100.

Pentru a te exersa, fa un plan al locuintei tale existente. Dupa ce ai facut peretii, pozitioneaza corect usile si ferestrele. Mai sunt si alte elemente importante ce trebuie amplasate pe plan? Cel putin stalpii si grinzile ar fi necesare pentru a face o amenajare corecta.

Acum deseneaza mobilierul, asa cum este acum, fiecare pe pozitia lui si la dimensiunea pe care o are. Schiteaza mobilierul vazut de sus, proportional fata de dimensiunile din plan.

Cei mai importanti factori in crearea unui plan sunt:

Pastrarea proportiilor. Planul trebuie facut la scara, iar mobilerul amplasat trebuie sa fie proportional cu aceasta scara. Daca estimezi si desenezi gresit, va parea pe plan ca intr-o camera incap mai multe piese de mobilier decat in realitate. Sau dimpotriva, cu greu vei putea pozitiona canapeaua intr-un living spatios daca o desenezi mai mare decat este in realitate.

Anticiparea. Aceasta este puterea ta de a gandi in perspectiva spatiul, de a ti-l imagina, de a vizualiza amenajarea acestuia, chiar daca il desenezi doar in plan. Exista unele persoane care nu au imaginatie in spatiu si care, de exemplu, nu se pot orienta cu o harta in mana. Acestea nu vor putea anticipa amenajarea de pe un plan pentru ca mental nu pot transpune ceea ce vad, spatial, in acea imagine 2D.

Acum ar fi momentul sa creezi ceva nou: pe planul existent, creaza o noua amenajare. Gandeste-te ce nu iti place acum, ce ar putea sa fie pozitionat altfel.

In general este cel mai dificil sa imaginam o amenajare pentru noi insine pentru ca ne cunoastem atat de bine incat ajungem sa ne pierdem in prea multe detalii. Deja ne-am gandit prea mult la acest subiect si fiecare coltisor este mult prea familiar pentru a putea fi restructurat din temelii.

Poti sa incerci sa iti imaginezi locuinta unor prieteni si sa incerci sa faci un plan de amenajare cum l-ai vedea pentru ei. Astfel vei putea fi mai putin subiectiv, in plus va trebui sa faci un efort suplimentar de imaginatie incercand sa creezi planul din memorie.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 3 = 6

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>