Design interior 06: Identitate si locuinta

By on 11-26-2008 in TUTORIALE: CURSURI DE DESIGN INTERIOR

O locuinta trebuie amenajata dupa personalitatea celor ce o locuiesc. Dar cum iti vei da seama de aceasta? Cum poti sa ghicesti ce ii s-ar potrivi unui om, cand abia l-ai cunoscut?

Dupa parerea mea, in realitate nu se poate altfel decat imprietenindu-te cu el. Afland ce ii place, ce ii displace, descoperind felul lui de a fi. Te vei tranpune in locul lui si iti vei da seama ce i se potriveste. Nu intotdeauna exista timpul necesar sau disponibilitatea clientului pentru a crea o asemenea legatura. E greu sa fii direct si sincer cu cineva necunoscut, e greu sa il lasi sa te cunoasca.

Rolul designerului nu este de a te judeca, de a-ti analiza preferintele sau de a le blama. Rolul lui este de a-ti crea o casa care sa iti vina ca manusa. Nu iti face morala, nu te critica. Nu conteaza ca esti gay, musulman, fashion victim sau manelist.

Pentru aflarea personalitatii unui client nou intotdeauna primele indicii iti vor fi date de modul in care se imbraca si vorbeste. Ce fel de persoana este? Ce atitudine are? Retrasa, exclusivista, entuziasta, retro, trista, eleganta, agitata, increzatoare, timida?

Aceasta prima impresie este importanta dar este una superficiala. Daca intr-o zi ma imbrac in salvari nu inseamna ca imi doresc sa imi faci o locuinta cu iz oriental.

Imbracamintea si atitudinea nu au intotdeauna legatura cu felul in care este cu adevarat persoana respectiva. Exista persoane dure si reci, cu un aspect impenetrabil, care in adancul sufletului sunt sensibile si romantice. Cu cat este o diferenta mai mare intre identitatea persoanei si aspectul exterior, cu atat va fi mai dificila o cunoastere profunda si o amenajare potrivita. Fiecare poarta in oarecare masura o masca si te va tine la distanta mai mult sau mai putin.

Trebuie sa afli ce isi doreste in designul locuintei persoana respectiva: casa este o carte de vizita, o imagine pentru prietenii apropiati sau cuibusorul lui unde se retrage dupa agitatia din fiecare zi? Poate fi amandoua, in proportii diferite.

Am avut clienti ce la inceput au solicitat un anumit tip de amenajare, anumite culori, ba chiar au venit cu niste imagini ca sa ilustreze ceea ce isi doresc. Daca cineva impune o anumita tema, o urmez. Insa pentru unele persoane poate fi o mare scindare intre cea ce le place intr-o revista sau isi doresc sa arate prietenilor si ceea ce i-ar face cu adevarat sa se simta bine. Altfel la sfarsit ai o casa cu care te mandresti, e “in tendinte” dar care nu este “a ta”.

Aminteste-ti de copilarie, cand iti cautai un coltisor al tau. Poate ai construit o “casa in copac”, un loc micut numai al tau, la inaltime, innaccesibil, departe de lume, in care sa visezi, sa speri, sa te joci, sa fii adult, sa fii asa cum vrei tu. Acest concept, casa din copac este cel care ma conduce atunci cand creez designul interior pentru o locuinta. Legatura dintre imaginea ta si felul tau de a fi, fara inhibitii. Amandoua trebuie puse in valoare, exteriorul si interiorul tau pentru a-ti crea locuinta perfecta.

PS: Intr-un articol ulterior vom discuta despre “terapia de cuplu” prin design interior :)

One Comment

  1. buna Irina si felicitarile mele pt tot ce ati realiza si veti realiza.Iti scriu aici pt ca am o mica problema,din septembrie am inceput sa studies design interior,pana acum totul bine,in ultimul examen ni s-a cerut sa realizam un proiect de amenajare a unui vestibul ce apartine unei familii de 2 tineri.am ales ca tema centrala ’800 cu un mobilier ce aminteste prin linii de stilul Emporio,ceva ce sa nu para iconografic,avand in minte ca sunt 2 tineri deci nu clasic.Am respectat toate conditiile (cuier,spatiu pt descaltat,spatii de depozitar,lumina,dimensionare,alegerea materialelor,forme spatiale,efecte spatiale etc.).Problema a fost realizarea imaginilor in plan,daca in minte am acest plan de amenajare ca un film,cand merg sa realizez imaginile pe plan nu ies cum le am eu in minte.pt. mine este primul proiect de amenajare ce-l realizez,ce spui?este normal ca la iceput de studiu ele sa iasa asa?multi spun ca cu timpul,ti se formeaza mana pt desen…tu cum ai trait primile proiecte de amenajare?CRISTIAN

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>