Copii creativi

By on 11-28-2008 in CREATIVITATE

Amitinteste-ti cum erai in copilarie: mai creativ, cu mai putine restrictii. Acum esti adult, nu mai canti, nu mai pictezi, nu mai decupezi. Ti-ai amenajat locuinta iar cel mic iti face o surpriza: decoreaza mobilierul si peretii cu carioca. Imi dau seama ca primul impuls va fii sa tipi, sa te enervezi, sa gesticulezi, sa il pedepsesti. Totusi el a avut intentii bune si a facut ceva frumos, si-a personalizat spatiul. Cum am putea reactiona?

Eu as face asa: in primul rand trebuie vorbit cu copilul pe intelesul lui si explicat ca ai dori sa nu deseneze oriunde, cu atat mai putin pe mobila sau pe peretii din living. In al doilea rand roaga-l sa curete si ajuta-l sa faca asta. Asa isi va aminti ca a trebuit sa faca un efort personal pentru a repara greseala facuta si probabil isi va aminti data viitoare.

In al doilea rand, as defini o zona unde sa aiba voie sa se exprime dupa dorinta lui. O bucata de perete unde are voie sa picteze. Un perete pe care sa il pictam impreuna cu personajele preferate. O tabla de scoala prinsa pe usa sau un sevalet. In plus i-ar trebui in functie de varsta fie o masuta fie un birou pentru activitati practice: pictat, taiat, modelat. Cumpara-i jucarii care ii permit sa isi dezvolte creativitatea si simtul estetic. Plastilina, creioane colorate, vopsele pentru degete, carioci etc.

Intr-o astfel de zona creativa, trebuie sa va imaginati ca se va cam face murdarie. Ganditi-va cu atentie unde o veti amplasa. Folositi materiale ce pot fi spalate usor. Fie acceptati sa fie pictat peretele din aceasta zona, fie il protejati cu o vopsea superlavabila sau un tapet superlavabil de vinyl. Eu am gasit acest gen de vopsele la Benjamin Moore, unde mi-au aratat cat de usor se poate indeparta chiar si carioca de pe perete.

De fiecare data cand creaza ceva incurajeaza-l. Admira-i operele si expune-le in casa. Pune desenele lui in rama sau prinse cu magnet pe frigider.Astfel il vei invata sa fie dezinhibat, liber si creativ. Poate ca are talent si va fi un artist admirat. Chiar daca nu, abilitatile creative si increderea in sine ii vor folosi in viitor in orice meserie va alege.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 × 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>