Adevarul, Caramida de sticla

  

Caramida din sticla, o alternativa ieftina pentru amenajari

Preturile unei caramizi de sticla variaza între doi si sase euro

 Peretii din caramizi de sticla sunt din nou la moda. Designerii de interior apeleaza la acestia pentru a crea spatii interesante, la preturi accesibile. Un prim atu al folosirii sticlei în decorarea interioarelor este impactul vizual deosebit pe care îl creeaza.

"Utilizarea caramizii din sticla se recomanda în spatiile unde nu poate patrunde lumina naturala, transparenta ei fiind exploatata la maximum", spune Andreea Speranta, project manager Knox Design.

Specialistii avertizeaza ca acest artificiu nu trebuie sa înlocuiasca total un perete de rezistenta. Este recomandat ca peretele din sticla sa fie folosit pe post de perete despartitor sau ca semiparapet cu rol de bar. "Poate fi folosita cu succes si în cazul calcanelor comune, astfel încât, chiar daca peretii a doua imobile sunt foarte apropiati, se pot folosi iluminatoare", subliniaza Speranta.

 Paleta cromatica este variata, dar cele mai cautate culori sunt maro coniac, alb cu dungi sau bule si nuante relaxante ca bleu sau verde-marin. "Excentricii prefera rosul", spune Denisa Stefanescu, coordonator comunicare Delta Design. Preturile variaza si ele de la doi la sase euro pe bucata, iar dimensiunile uzuale sunt de 190x190x80 mm sau 240x240x80 mm.

Rezistenta la foc de pâna la 60 de minute

 Costul redus pe metru patrat este si unul dintre principalele avantaje ale peretilor din caramida de sticla fata de alte materiale precum PVC sau lemn cu geam termopan. Izolarea termica si cea fonica se realizeaza mai bine folosind caramida de sticla.

 "Foarte rar se va întâlni fenomenul de condens pe suprafata interioara a fatadelor din acest material", spune Stefanescu. Si rezistenta la foc este mai mare, de pâna la 60 de minute, iar maleabilitatea materialului permite realizarea structurilor plane, cât si a celor curbe.

 Caramida din sticla este singurul produs clasic ce permite trecerea luminii si care are o rezistenta la intrarea prin efractie egala cu a unui zid realizat din materiale clasice, precum BCA sau caramida.

 "De aceea este foarte întâlnita în realizarea de suprafete vitrate construite în sistem clasic de zidarie cu mortar si armatura metalica orizontala si verticala, în jurul usilor de acces în imobile", spune reprezentantul Delta Design. Chiar daca nu este dificila, montarea trebuie facuta de un specialist.

Adevarul, 5 august 2008

Autor: Diana Drinceanu