Cotidianul, 2.000 E camera copilului - Cotidianul 10.07.2006

  

2.000 de euro pentru camera copilului                 

Cotidianul, 10/07/2006 

Parintii care nu mai vor sa se impiedice de jucariile aruncate de copil prin casa ii pot amenaja camera in asa fel incit sa nu ii mai trebuiasca alt spatiu de joaca.

Camera copilului este un spatiu special in cadrul oricarei amenajari. Nu exista un model anume, totul depinde de parinti si de posibilitatile lor financiare, intrucit cel mic nu poate lua decizii directe. Ziarul „Cotidianul“ s-a interesat pentru dumneavostra si va expune citeva idei de amenajari pentru camera copilului. „Indiferent de stilul amenajarii intregii locuinte, camera copilului va avea o personalitate distincta. Aceasta trebuie sa raspunda unor necesitati complexe. Cel mic trebuie sa doarma, sa se joace si sa invete in aceeasi incapere“, ne-a spus Irina Constantin, designer interior in cadrul companiei Knox Design. Pentru asta, camera trebuie sa aiba in dotare un patut, un birou, un loc de depozitare suficient de mare pentru jucari si carti, dar si suficient loc pentru joaca. Daca cel mic are un hoby anume, o carte sau desene animate preferate, este bine ca acest lucru sa se puna in valoare, sa se creeze un mic univers al sau. „Camera sa fie atractiva, pentru a stimula inteligenta copilului si pentru a-l convinge sa petreaca timpul in aceasta incapere, fara sa isi intinda jucariile prin toata casa sau fara sa doarma in pat cu parintii“, a precizat Irina Constantin. Formula deja consacrata cu roz pentru fetite si bleu pentru baieti s-a invechit. Acum, zugraveala trebuie sa fie facuta cu culori indraznete, combinate, indiferent de sexul micutului. Irina Constantin recomanda oranjul, care este o culoare foarte vesela si se potriveste atit la baietei, cit si la fetite. „Peretii pot fi pictati cu personajele preferate. Se pot crea compozitii cu animale, pesti, flori, cifre, litere, dupa virsta si interesele copilului“, a mai spus designerul Knox Design.

Patul: ori avion, ori pantof

Este recomandat ca mobilierul sa fie practic, sa poata fi rearanjat in functie de nevoile care sint mereu in schimbare ale micutului. Pentru dormit se poate alege un pat in functie de inaltimea copilului. Pentru a avea mai mult spatiu in camera in timpul zilei se poate folosi o canapea extensibila. „Exista si diverse modele de paturi foarte interesante, in forma de masina, de avion sau chiar in stilul pantofului Cenusaresei“, a subliniat Irina Constantin. Pentru varianta cind doi frati impart aceeasi camera, se pot monta paturi suprapuse. „Ideea cu patul la suprainaltime este buna si se poate folosi in diverse contexte. De exemplu, poate fi creat un corp de mobilier cu patul sus, in care se urca pe scarita, iar jos este zona de birou“, a sugerat Irina Constantin. Alta varianta consta in amenajarea unei casute deasupra patului copilului. „Se stie ca celor mici le place sa se ascunda, aceasta poate fi «casuta din copac», in camera copilului intr-un apartament“, mai spune Irina Constantin. Accesoriile se recomanda sa fie cit mai atractive. Sint indicate corpuri de iluminat in forma de avion, de elicopter, de clovn, covorase cu masinute, animale, flori, precum si ceasuri cu forma de personaje de poveste. Pentru ca micutul petrece mult timp stind pe jos, este important ca pardoseala sa fie dintr-un material cald, cum ar fi lemnul, si acoperita cu mocheta. Amenajarea unui asemenea dormitor pentru copil poate costa intre 2.000 si 5.000 de euro, in functie de mobilierul si accesoriile achizitionate.

Mobilier pe virste

„Mobilierul destinat dormitorului unui copil trebuie conceput astfel incit sa confere siguranta si confort“,  ne-a spus Ana Arlet, designer colaborator in cadrul companiei Casa Ta Construct. Este preferat mobilierul cu linii curbe pentru protejarea copilului in cazul in care acesta cade. O data cu cresterea copilului camera va trebui transformata in functie de nevoile acestuia. La inceput, pina ce micutul va merge la scoala, camera va fi folosita doar pentru odihna acestuia si pentru joaca. Foarte importante la alegerea mobilei sint materialele care au contribuit la confectionarea acestora pentru ca micutul sa nu aiba de suferit. Pentru finisarea materialelor din care este facut mobilierul, fie el lemn masiv sau MDF, se folosesc lacuri si vopsele pe baza de apa. „Copii mici se stie ca au tendinta sa mai si muste din mobilier, daca lacul mobilei ar fi, spre exemplu, pe baza de plumb ar putea aparea anumite complicatii. „Lacurile pe baza de apa elimina orice riscuri“, a precizat Ana Arlet.

Grija pentru sugari

Designerii recomanda ca nou-nascutii sa fie tinuti in cosuri speciale, pina la virsta de 4-5 luni. Dupa aceasta virsta micutul trebuie sa doarma in patut pentru a nu se accidenta prin rostogolire. Alegerea patutului revine exclusiv parintilor, cei care realizeaza amenajari recomandand ca acesta sa fie colorat in culori vii si sa aiba distanta intre gratii atit incit copilul sa nu scoata capul printre ele. De asemenea, patutul trebuie montat in locuri ferite de curenti de aer.

Varianta militaroasa

 O alta metoda pentru mobilare ar fi confectionarea unei cazemate cu dubla folosinta. „Un pat suspendat si dedesubt camera speciala de joaca cu geamuri aparente din plexiglas si usa la intrare, evident totul in miniatura, arata ca o cazemata, exact ceea ce-si doreste orice copil“, spune Ana Arlet. Usile dulapului si peretii vor fi decorati cu diferite personaje din desene animate sau pur si simplu cu norisori, ursuleti etc. Camera va fi inundata de lumina naturala, zugraveala va fi in culori vii, combinate cu grija, astfel incit ansamblul sa fie luminos, armonios, pe placul micului urmas.

Redactor: Nicu Stan