Cotidianul, 3.000 de euro mobila

  

3.000 de euro mobila din doua camere

14 august 2006, www.stiri.acasa.ro

 

Amenajarile interioare prevad dotarea spatiilor din casa cu mobila moderna. La moda este stilul minimalist, sobru, dar in acelasi timp cald.

Mobila se alege in functie de linia peretilor, de culoarea acestora, precum si de culoarea pardoselii. Stilul minimalist este reprezentat de elemente drepte, simple, serioase, sobre, dar calde in acelasi timp. In amenajarile interioare din partea de vest a Europei este prezent inca din anii ’90. „In 90% dintre amenajarile pe care le facem, clientii prefera stilul modern si asta din mai multe motive“, ne-a spus Adrian Iovescu, director general la Accent Arhitecture.

Un prim motiv ar fi acela ca acest gen de mobilier se lucreaza usor, timpul de intrare in posesie fiind mai mic. Mobila moderna este preferata de romani pentru ca se lucreaza la comanda dupa spatiul camerei, comparativ cu mobila confectionata din lemn masiv, care este recomandata in functie de locul disponibil. „Materialele din care se face mobila cel mai repede si ieftin sint PAL-ul sau MDF-ul.

Pretul unei mobile din lemn masiv poate fi de pina la zece ori mai mare ca acestea“, a precizat Adrian Iovescu. Livingul, fata de vechea sufragerie, contine acum in plus si spatiul de dining. Pentru mobilarea livingului se pot folosi rafturi confectionate din rigips, care vor lua locul mai vechii biblioteci.

„Majoritatea clientilor prefera acest gen de rafturi, dar avem si clienti care prefera in continuare biblioteca“, a mai spus Adrian Iovescu, adaugind ca in-tr-o amenajare cel mai mare rol il are proprietarul.

Spatiu de discutii

In functie de locatie, la un imobil cu un spatiu mai generos, biblioteca se muta in locul special pentru carti, in birou. Pentru ca masa se va lua in dining, livingul este considerat locul de siesta in care se vor relua discutiile intrerupte in momentul luarii mesei. Potrivit lui Adrian Iovescu, livingul va trebui dotat cu canapea eleganta, din piele sau din stofa, si cu fotolii. 

Din aceasta camera nu va lipsi televizorul, in ultimul timp fiind preferat cel cu plasma. Pardoseala este bine sa fie confectionata din materiale calde, cum ar fi parchetul, fie laminat, fie simplu. Adrian Iovescu recomanda ca parchetul sa fie lasat descoperit, fara covor. Daca se opteaza totusi pentru covoare, acestea trebuie sa aiba anumite dimensiuni si anumite texturi.

Cu preferintele proprietarului nu te poti pune. Daca proprietarul, din diverse motive, doreste acoperirea parchetului, Irina Constantin, designer in cadrul firmei Knox Design, recomanda mocheta sau covoarele pufoase, acestea reprezentind stilul minimalist.

Dormitor cu dressing

Dormitoarele moderne nu difera ca numar de piese de cele clasice. „Un dormitor modern prevede un pat si o comoda de televizor pentru a ramine cit mai mult spatiu“, a mai spus Adrian Iovescu. Hainele pot fi asezate in spatii special amenajate, zidite in pereti, inalte de jos pina in tavanul incaperii.

Rezultatul, mai mult spatiu pentru locatar. Pe suprafetele care permit, ideal ar fi ca din dormitor sa se amenajeze o mica incapere inchisa, unde dulapurile sint fara usi, care sa serveasca drept dresing. Patul trebuie sa fie cit mai generos, mai primitor, uneori avind proiectata un fel de arcada deasupra acestuia, cu spoturi de lumina.

Stil in bucatarie

Pentru ca o familie petrece mult timp in aceasta camera, bucataria trebuie sa fie dotata in asa fel incit sa fie cit mai primitoare. Potrivit lui Adrian Iovescu, o bucatarie trebuie sa contina o masa mai mica decit cea din spatiul pentru luat masa din living, scaune, un blat de lucru si tot ce mai este necesar in-tr-o bucatarie. „Mobila de bucatarie trebuie sa fie cit mai simpla.

Minerele mobilei trebuie sa fie incorporate in usi sau sertare pentru a se crea o imagine minimalista cu linii drepte, iar toata aparatura va fi inclusa in mobila de bucatarie“, a precizat Irina Constantin. Intr-o bucatarie sint necesare masina de spalat (vase si rufe), aragaz, hota, frigider etc. Potrivit specialistilor in domeniu, mobila de bucatarie trebuie sa fie dotata cu corpuri de iluminat, incorporate pentru luminarea blatului de lucru.

Parchet pentru baie

Baile moderne sint acelea in care gresia si faianta au fost inlocuite cu alte materiale care imita lemnul, iar cada si chiuveta au fost inlocuite cu alte recipiente mai simple, drepte. In functie de materialele folosite, mobilarea unui apartament cu doua camere costa intre 3.000 si 5.000 de euro si mai multe zeci de mii de euro, in cazul in care proprietarul opteaza pentru mobila din diferite esente de lemn rar sau mobila de marca.

Nevoile copilului cresc

Camera copilului este un spatiu special in cadrul oricarei amenajari. Nu exista un model anume de mobila, totul depinde de parintii micutului si de posibilitatile lor financiare. Este recomandat ca mobilierul sa fie practic, sa poata fi rearanjat in functie de nevoile care sint mereu in schimbare ale copilului.

„Mobilierul destinat dormitorului unui copil trebuie conceput astfel incit sa confere siguranta si confort“, ne-a spus Ana Arlet, designer colaborator in cadrul companiei Casa Ta Construct. Este preferat mobilierul cu linii curbe pentru protejarea copilului in cazul in care acesta cade, iar pardoseala va trebui neaparat acoperita, intrucit acesta isi petrece mare parte din timp pe podea.